Bidrag til debat
Udsendt som nyhedsbrev 23. marts 2021
Designskribenten Charlotte Jul skrev i Weekendavisen nr. 11, udgivet 19. marts 2021, et debatindlæg, hvor hun efterspørger en diskussion om kunsthåndværk. Specifikt det kunsthåndværk, der indgår i The Mindcraft Project 2021. Med dette nyhedsbrev vil vi svare på indlægget.
For god ordens skyld skal det indledningsvis siges, at The Mindcraft Project i dag drives som et privat initiativ, der finansieres gennem støtte fra private virksomheder, private fonde og Statens Kunstfond. Det er ikke en offentlig platform, og det er heller ikke en forening. Projektet hænger i høj grad sammen på grund af mange såkaldte interessetimer fra os i Copenhagen Design Agency.
I indlægget præsenterer Jul sine personligere præferencer og blander det sammen med en række fejlbehæftede data om The Mindcraft Project. Vi vil i det følgende forsøge at navigere i både fakta og Juls personlige præferencer.
The Mindcraft Project er en platform, der behandler kunstnerisk eksperimenterende design – et krydsfelt, der kan involvere både industrielle designere, møbeldesignere, eksperimenterende arkitekter (hvis de arbejder i mindre skala), keramikere, glaskunstnere, tekstilkunstnere, smykkekunstnere, digitale kunstnere og flere andre slags kunsthåndværkere og kunstnere i det eksperimenterende designfelt (listen her er ikke udtømmende).
Vi vil vove at referere til noget historik selvom projektet i dag er blevet et andet projekt med meget færre økonomiske midler. Historisk har Mindcraft haft meget forskelligt indhold og har rummet forskellige udtryk fra år til år. Gennem årene har mere end 100 forskellige designere og kunsthåndværkere deltaget i Mindcraft. Udstillingerne har altid indeholdt en blanding af genrer, hvor der også har været plads til møbeldesignere/arkitekter og industrielle designere. Både dem der arbejder med et undersøgende fokus på form og funktion som eksempelvis Christian Flindt, Salto & Sigsgaard, GamFratesi, Thomas Bentzen. Og dem, der arbejder mere kunstnerisk og konceptuelt som eksempelvis Benandsebastian, Maria Bruun & Anne Dorthe Vester, Mathias Bengtsson. Og listen med eksempler er meget længere.
Denne slags designere/arkitekter er også med i The Mindcraft Project 2021. Faktisk er det netop dette miks af genrer, der er essensen af Mindcraft, og det der har gjort de skiftende udstillinger så relevante internationalt. Nye øjne har mødt dansk design og kunsthåndværk og interessen er bredt ud til nye typer af modtagere. Det er således ikke længere kun det traditionelle kunsthåndværkpublikum, der kender til The Mindcraft Project, men et langt bredere publikum i design-, arkitektur- og kunstverdenen. Det har åbnet nye døre internationalt for rigtig mange af de involverede i Mindcraft gennem årene.
Jul skriver, at der i hendes optik kun er to rigtige kunsthåndværkere med i The Mindcraft Project 2021, nemlig Stine Bidstrup og Rasmus Fenhann. Det er kun ud fra en meget snæver definition af kunsthåndværk, at dette overhovedet kan betragtes som tilnærmelsesvis sandt. Hvis vi spiller med på Juls præmis om at der findes forkerte og rigtige kunsthåndværkere, så må vi da som minimum inkludere Kasper Kjeldgaard (Årets Kunsthåndværker 2018), Stine Mikkelsen og Else-Rikke Bruun blandt de rigtige.
De øvrige designere og arkitekter i The Mindcraft Project bringer ligeledes nogle virkeligt spændende ting ind i mikset. Der arbejdes blandt andet med at forædle og ophøje krydsfiner gennem gamle japanske snedkerteknikker, som giver mulighed for lokal produktion med CNC, samtidig med, at det menneskelige og appellerende bevares i møblerne. Der arbejdes undersøgende med 3D print, som bringer en ny unik æstetik til objekter, der printes i genbrugsplastik. Der arbejdes med lysets påvirkning af mennesker.
Jul problematiserer og anklager projektet for, at mange af deltagerne er internationale studios. Dette er ikke korrekt. I hvert fald ikke efter vores målestok. Vi antager at Jul taler om disse tre:
91-92 (Zeyu Rong (CH), uddannet designer fra Designskolen Kolding, har sin designpraksis i København)
Archival Studies (de fire stiftere er født i hhv. DK, LT, TW, CH, har deres praksis i København, udvalgt til Statens Kunstfonds Unge Kunstneriske Elite i 2019-2020)
Bahraini-Danish (i det interkulturelle samarbejde indgår stifterne Christian Vennerstrøm (DK), som arbejder fra København, og Batool og Maitham, som arbejder fra Bahrain)
Vi finder kritikpunktet upassende. Det er vores overbevisning, at den danske designscene beriges af designere med en international baggrund, der har deres praksis i Danmark. Sådan har det i øvrigt også være tidligere i Mindcraft med eksempelvis Benandsebastian (DK/UK), GamFratesi (DK/IT), Kaori Juzu (JP), Akiko Kuwahata (JP), Yuki Ferdinandsen (JP) oa. De er alle en del af den danske designscene trods deres forskellige baggrunde.
Slutteligt i sit indlæg nævner Jul ved navn 40 kunsthåndværkere, som hun synes ville være bedre til The Mindcraft Project end de 10, der er udvalgt. Vi kender naturligvis alle 40 udøvere – og flere af dem vil også til enhver tid være med på vores egen bruttoliste over dygtige kunsthåndværkere og designere. I virkeligheden kunne vi nemt nævne 40 mere. Men der er nu engang kun plads til et begrænset antal deltagere hvert år. Og vi synes selv, at vi sammen med vores kurator-advisory board har skabt en virkelig stærk udvælgelse i år. Det synes de internationale modtagere heldigvis også. Projektet har allerede fået en fantastisk modtagelse og positive tilkendegivelser fra internationale anmeldere, skribenter og branchefolk.
I The Mindcraft Project arbejder vi for at løfte kunstnerisk eksperimenterende design fra Danmark ud i verden – uden selv at være et galleri, en forening eller en offentlig institution. Vi håber, at der i fremtiden kommer endnu flere aktører, der arbejder med at løfte design og kunsthåndværk fra Danmark ud internationalt. For det er der behov for. Og vi vil heppe på alle dem, der tager initiativ og gennemfører aktiviteterne.
Vi tager altid gerne imod konstruktive kommentarer og feedback pr. e-mail.
Respektfulde hilsner,
Kristian Kastoft og Anders Kongskov
info@cphdesignagency.dk